lauantai 10. toukokuuta 2014

Isoäidin vaniljavannikkeet




Isoäitini teki aina näitä pikkuleipiä pursottimella. Suussa sulavia ja pehmeitä. Ostin Confettin alesta jo viime vuonna uuden Wiltonin pursottimen vanhan metallisen tilalle. Ensimmäisen kerran kun tein näitä tuskailin kauhean sotkun kanssa. Nyt viimeksi keksin kääntää pursottimen ylösalaisin, niin sain enimmät ilmat pursottimesta pois ilman että puolet taikinasta myös tuli sieltä. 



Uusi ja vanha vierekkäin. uusi on huomattavasti ergonomisempi. Omat pikkuleivät pursotin alimmalla kuvassa olevalla levyllä.


300 g margariinia/voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
5 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria

1. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi ja lisää kananmuna. 
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen rasvaseokseen. 

Anna taikinan levätä kylmässä vähän aikaa, niin sitä on helpompi laittaa pursottimeen. Kun laitat taikinaa pursottimeen, niin tee ensin pitkä käärme taikinasta ja tiputa se sitten pursottimeen ja ruuvaa kiini valitsemasai levy. Käännä pursotin ylösalaisin ja pursota pois ilmaa pursottimen sisältä. On tärkeää saada kaikki ilma pois, muuten pikkuleivistä ei tule ehjiä kun niitä pursottaa leivinpaperille. 

Paista pikkuleipiä 175 asteessa noin 10 minuuttia. 

3 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä keksejä :)
    Mullakin on mummin perintönä yksi tuollainen oranssi pursotin 70- tai 80-luvulta ja Koristeelliset kakut-lehden mukana sain uuden. Kumpaakaan en ole ikinä kokeillut. Pitää muistaa tämä sinun resepti, kun inspiraatio iskee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä uusi pursotin tuntuu tosi heppoiselta kun vertaa tuohon vanhaan metalliseen, eikä varmaankaan kestä yhtä kauan. Toivottavasti keksit onnistuu hyvin kun inspis iskee (minä sain kahdella ensimmäisellä kerralla aikaiseksi "kivasti" sotkua ja hermojen kiristystä, mutta onneksi keksejäkin :) )

      Poista
  2. Osaatko sanoa, johtuuko pursottimesta (joka on varmaan ainakin 40v vanha, metallinen) vai taikinasta (jonka tein ohjeesi mukaan) kun taikina ei irtoa pursottimesta kun pursotan pellille ja pikkuleivistä tulee muotopuolia (varsinkin jos yritän pursottaa kukan muotoisia)?? Kiitos :)

    VastaaPoista